Nieuwsagentschap

Eritrea neemt uitgestoken hand Ethiopië nog niet aan

ETHIOPIE
Alle nieuws

Meer nieuws

AI

Er is geen ontsnappen aan: kunstmatige intelligentie – of AI van het Engelse Artificial Intelligence – verandert de wereld. Het feit dat dit op de korte tot middellange termijn een invloed op personeelsbestanden en tewerkstelling zal hebben, wordt steeds duidelijker, zegt Niusha Shafiabady, hoogleraar Computerintelligentie.

MALARIA

Een Aziatische muggensoort speelt een prominente rol bij de opmars van resistentie malaria in Afrika, zegt onderzoek in Nature. De mug verspreidt zich bijzonder snel en kan het hele jaar door overleven.

JEMEN

Er is een doorbraak in het dossier van de FSO Safer, de verlaten olietanker die al sinds 2015 jaar een tikkende tijdbom vormt in de Rode Zee. De Verenigde Naties kondigen aan dat de bergingswerken eindelijk kunnen beginnen.

EGYPTE/ERITREA

Egypte heeft gisteravond (donderdag) zeven Eritrese asielzoekers uitgezet, in samenwerking met de Eritrese ambassade in Cairo. Twee weken geleden werden er ook al acht Eritreeërs gedeporteerd, berichtte het Vluchtelingen Platform Egypte, een lokale ngo. 

 

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo