Nieuwsagentschap

Drie redenen waarom de Franse terugtrekking uit Niger een slecht idee was (OPINIE)

NIGER
Alle nieuws

Meer nieuws

FIJNSTOF

Wereldwijd halen amper zeven landen de internationale normen voor vervuiling met fijnstof. Op veel plaatsen neemt de vervuiling zelfs nog toe, naarmate de economie aantrekt.

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

ECOWAS

De lidstaten van Ecowas hebben dit weekend besloten om een groot deel van de sancties tegen Niger, Guinee en Mali op te heffen. Het West-Afrikaanse regionale samenwerkingsverband wil de banden met de drie militaire regimes opnieuw aanhalen na een periode van crisis.

 

SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

MIGRATIE

Uit onderzoek van het gerenommeerde Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat voorlichtingscampagnes die waarschuwen voor de risico’s van illegale migratie zelden de wens om te vertrekken doen afnemen. In plaats daarvan hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.

MIGRATIE

Het aantal dodelijke slachtoffers aan de Europese grenzen bereikte vorig jaar een triest record. Tegelijk gaat Europa voor een strengere en dure aanpak van migratie, terwijl wapenleveringen aan repressieve regimes doorgaan, stelt Oxfam Novib. “Dan zullen mensen ook blijven komen en veiligheid zoeken in Europa.”

DR CONGO

De spanningen in de Democratische Republiek Congo (DRC) lopen op en een escalatie dreigt in de grondstofrijke oostelijke regio van het Afrikaanse land. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over een nieuwe humanitaire crisis.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo