Nieuwsagentschap

Bossen herstellen kan broeikasgassen verminderen

KLIMAATACTIE
Alle nieuws

Meer nieuws

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

WERELDHANDEL

De internationale scheepvaart is een nauwkeurig afgestemde machine van zeevaartroutes en toeleveringsketens. Verstoringen in de doorgangen van mondiale vaarroutes kan die machine danig ontregelen, zoals we nu zien bij de aanvallen van de Jemenitische Houthi-strijdkrachten op schepen in de Rode Zee.

NATUURBEHOUD

Investeren in natuurherstel levert een veelvoud op, blijkt uit onderzoek van het VITO in opdracht van WWF en Natuurpunt. Het bracht de kosten en baten in kaart voor het natuurgebied Demerbroeken in Vlaams-Brabant. Elke euro aan natuurherstel blijkt er 8 op te leveren aan de maatschappij.
 

BOMEN

Boomsoorten verplaatsen zich trager dan andere dier- en plantensoorten als reactie op de klimaatverandering. De reden daarvoor zijn essentiële schimmels in de grond, die niet mee verhuizen met de bomen blijkt uit nieuw onderzoek.

HONGER

Maar liefst 6,5 miljoen kinderen in Afghanistan zullen dit jaar te maken krijgen met crisisniveaus van honger, zegt hulporganisatie Save The Children. Dat komt door de impact van overstromingen, aanhoudende droogte en de terugkeer van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan en Iran.

WATER

De combinatie van klimaatverandering en bevolkingsgroei creëert toenemende waterschaarste in de wereld, blijkt uit modellen van de Universiteit van Utrecht. Tegen eind deze eeuw kunnen tekorten twee op de drie wereldbewoners treffen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo