Nieuwsagentschap

3500 miljard ton Groenlands ijs op tien jaar tijd verdwenen in zee

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

DIEREN

Muskusossen in Groenland gaan zelf op zoek naar de meest optimale omstandigheden om aan gezinsuitbreiding te doen. Ze trekken naar gebieden met meer mineralen in de ondergrond, om hun kansen op een groter nageslacht te vergroten.

GEZONDHEID

Dodelijke organismen die ‘ontwaken’ uit het ijs en dood en vernieling zaaien onder mensen: in science fiction liggen dergelijke verhalen voor het rapen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het risico reëel, en we zijn er best op voorbereid, schrijven wetenschappers Corey Bradshaw en Giovanni Strona.

KLIMAATVERANDERING

De jaren van 2001 tot 2011 waren de tien warmste sinds duizend jaar, stellen wetenschappers van het Alfred Wegener Instituut in Nature. Zelfs in het koudste deel van Groenland is daardoor de dooi ingezet.

GEZONDHEID

Naarmate de gletsjers wereldwijd smelten, zal zo’n 100.000 ton aan microben vrijkomen, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers pleiten voor oplettendheid, want er kunnen ook schadelijke varianten bij zijn. 

LANDBOUW

Aan Nederlandse universiteiten is een biologisch alternatief ontwikkeld voor giftige pesticiden. Een natuurlijke, kleverige substantie wordt op de bladeren gespoten om insecten te vangen.

OVERSTROMINGEN

Europese landen moeten zich beter voorbereiden op overstromingen, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een rapport. Niet alleen komen overstromingen steeds vaker voor, ze brengen ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee.

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo