Nieuwsagentschap

1 jaar oorlog: financiële ontberingen voor 7 op de 10 Oekraïense vluchtelingen in de buurlanden

OEKRAÏNE
Alle nieuws

Meer nieuws

TUBERCULOSE

Moldavië, aan de rand van Europa, is heel hard bezig tbc te bestrijden. Het land wil in 2030, tegelijkertijd met toetreding tot de EU, tuberculosevrij zijn. Maar dat is een flinke uitdaging. “We redden het alleen als we regionaal met elkaar samenwerken.”

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

OORLOG OEKRAÏNE

Onderwijsorganisatie Education Cannot Wait zal in Moldavië de uitbouw van onderwijs voor vluchtelingenkinderen uit Oekraïne mee ondersteunen. Moldavië, een buurland van Oekraïne, vangt momenteel naar schatting 50.000 Oekraïense kinderen op. Slechts 1800 van hen gaan voorlopig al terug naar school.

MENSENRECHTEN

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn vrouwen en kinderen. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat deze kwetsbare groep te maken krijgt met mensenhandel en seksueel geweld. Ze sporen de opvangende landen aan tot een betere bescherming.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

MENSENRECHTEN

Studenten uit China of Hongkong die in het Westen studeren worden geïntimideerd door de Chinese overheid om zich niet in te laten met “gevoelige of politieke kwesties”. Dat zegt Amnesty International in een rapport.

SCHONE ENERGIE

Vorig jaar is er 70 procent meer geïnvesteerd in de productie zonnepanelen, windturbines, batterijen en hittepompen dan het jaar ervoor, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Vooral zonne-energie ligt flink voor op schema.

VOEDSELPRODUCTIE

De voedselsystemen in de wereld bieden enorme kansen om de uitstoot te verminderen, besluit de Wereldbank in een lijvig rapport. Zelfs met bestaande technologieën kan de uitstoot van broeikasgassen met bijna een derde naar beneden - zonder hoge kosten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo