Nieuwsagentschap

136

EUROPA

Het Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis zoals de pandemie of de oorlog in Oekraïne. Maar de grootste strijd dit jaar wordt gevoerd tussen het klimaat- en migratiekamp.

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

RIVIEREN

Vorig jaar zijn 325 dammen en blokkades verwijderd uit Europese rivieren - een record. Steeds meer Europese landen kiezen ervoor om rivieren een meer natuurlijke loopt te geven.

APENPOKKEN

Lgbtq+-organisaties zijn bang dat de uitbraak van apenpokken in Europa tot meer homofobie zal leiden. De meeste gevallen van het virus worden bij homo- en biseksuele mannen vastgesteld.

GEOPOLITIEK

Tot 8500 Amerikaanse militairen zouden binnenkort in Oost-Europa gestationeerd kunnen worden. Daarmee wordt de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het continent versterkt, voor het eerst sinds de Koude Oorlog. 

ENERGIE

Het marktaandeel van hernieuwbare energie is in de EU gestegen tot 18 procent in 2018, blijkt uit cijfers van Eurostat. Maar de groei vertraagt.

ONDERWIJS

In een rijk land wonen biedt geen garantie op kwaliteitsonderwijs voor elk kind. Kinderen in minder rijke landen doen het vaak beter op school, ondanks het feit dat het onderwijsbudget daar lager is, zegt het VN-kinderfonds Unicef.

DEMOCRATISERING

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland hebben gestudeerd. Dat buitenland is met name Europa en de VS en gaat veel minder op voor Rusland, zegt professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University.

MOBILITEIT

Mega-E is een nieuw netwerk van laadpalen dat zich richt op het verbinden van grootstedelijke gebieden in twintig Europese landen

ARBEID

De Europese middenklasse is tussen 2004 en 2011 met 2,3 procent gekrompen. Sindsdien neemt ze nog verder af, zegt een nieuwe studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo