Nieuwsagentschap

Zweedse Jönköping bouwt eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld

TECHNOLOGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

RIVIEREN

Vorig jaar verwijderden Europese landen bijna vijfhonderd barrières uit rivieren. “Een record”, stelt het vandaag verschenen rapport van Dam Removal Europe.

MODE

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earth Sight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.

GELUK

Stel de vraag waar mensen zichzelf zien staan op de 'geluksladder’ en je krijgt als resultaat een overzicht van landen waar mensen zich het meest gelukkig voelen. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Lund in Zweden suggereert echter dat de meting die aan de basis ligt van het fameuze World Happiness Report misschien niet de hele waarheid over geluk vertelt.

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

GEZONDHEID

Wetenschappers van de universiteit hebben een AI-strategie ontwikkeld om een middel te identificeren in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De aanpak is niet alleen tien keer sneller dan conventioneel onderzoek, maar ook duizend keer goedkoper.

CAMBODJA

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens (48) die er sinds 2016 woont en werkt. De overwegend jonge bevolking wil vooruit met het leven en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?

TECHNOLOGIE

Naarmate artificiële intelligentie zijn opmars doorzet, wordt de energiehonger van de technologie steeds duidelijker. Toch is  AI niet alleen een bedreiging voor het klimaat, maar ook een mogelijke bondgenoot, schrijven Kirk Chang en Alina Vaduva van de University of East London.

INNOVATIE

Twee dagen onafgebroken rijden - of 2800 kilometer op één tank. Het levert een nieuwe waterstoftrein een vermelding op in Guinness World Records, maar het toont vooral hoe veelbelovend waterstof is treinverkeer.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo