Geen enkel land haalt de luchtkwaliteitsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie, en slechts in 3 procent van de steden blijft de luchtvervuiling binnen de perken. Dat is de conclusie van het jaarlijkse World Air Report van het IQAIr.
Wie regelmatig sport, vermindert de kans op de ontwikkeling van verschillende soorten kanker waaronder slokdarm, nier- en leverkanker. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in Europa en de Verenigde Staten.
Het duineneiland Sylt in de Noordzee en de tropische archipel Tuvalu in de Stille Oceaan hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen. Door de stijging van de zeespiegel en de steeds krachtiger stormen die het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, dreigen ze echter beide van de kaart te worden geveegd.
Stikstofvervuiling heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook onze gezondheid rechtstreeks beïnvloeden. Een teveel aan stikstof doet graslanden tot zes keer meer stuifmeel produceren, en dat is ook nog eens krachtiger, blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Sciensano.
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.