Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.
Steden als New York, Amsterdam, Buenos Aires of Sydney kampen met een groot gebrek aan bladerdek, blijkt uit onderzoek in Nature Communications. Er zijn vaak wel bomen geplant, maar die zijn te jong of kunnen niet voldoende groeien.
Een rivier waar gezuiverd afvalwater in wordt geloosd, stoot tot vijf keer meer methaan uit in de lucht. Dat blijkt uit metingen in Nederland.
Een internationaal team onderzoekt hoe planten kunnen worden ingezet om nikkel te winnen, een metaal dat essentieel is voor lithiumbatterijen. Het onderzoek krijgt een injectie van bijna 1,5 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van Energie.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
Een vaccin dat het immuunsysteem versterkt zou een grote stap voorwaarts zijn in de behandeling van hiv-patiënten en hun afhankelijkheid van antiretrovirale therapieën sterk verminderen. Belgische onderzoekers lijken nu zo’n vaccin te hebben ontwikkeld.
Jonge kinderen met moeders die regelmatig taal gebruiken die omschrijft wat hun kind denkt of voelt, hebben hogere niveaus aan oxytocine. Dit hormoon is betrokken bij sociale binding, vertrouwen en de emotionele ontwikkeling van kinderen.
Natuurgeluiden zoals vogelgezang of het ruisen van bomen, hebben een verlichtende invloed op stress en angst. Verkeerslawaai doet die positieve impact echter teniet, blijkt uit een Britse studie. Of hoe een zone 30 in de stad ook de mentale gezondheid ten goede komt.