Nieuwsagentschap

WHO: Mentale gezondheid verdient meer aandacht in klimaatplannen

MENTAAL WELZIJN
Alle nieuws

Meer nieuws

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

KLIMAAT

Het aantal mensen dat is blootgesteld aan tropische cyclonen, is verdubbeld tussen 2002 en 2019. Dat is voor het grootste deel te wijten aan de klimaatverandering, stelt onderzoek in Nature.

ZUID-CHINESE ZEE

De voorbije weken stapelden de incidenten zich op in de Zuid-Chinese Zee, een belangrijk gebied dat door verschillende landen wordt opgeëist. Volgens westerse bondgenoten moeten de wateren voor iedereen toegankelijk zijn, maar Peking ziet dat helemaal anders. China-kenner Edward Sing Yue Chan biedt meer inzicht in het Chinese standpunt omtrent het omstreden gebied.

NATUURLIJKE OPLOSSINGEN

Een gezamenlijk project van het Wereldnatuurfonds (WWF) en het Internationale Rode Kruis waarbij ingezet wordt op natuurlijke oplossingen tegen de klimaatverandering, boekt mooie resultaten in Zambia en de Filipijnen. Volgens de organisaties hebben de maatregelen - zoals bomen planten en kusten versterken - tot een kwart minder natuurrampen geleid.

GAZA

Het Operaplein in Antwerpen kleurt vandaag rood van de klaprozen: een gezamenlijke actie waarmee humanitaire organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

SYRIË

In het door oorlog geteisterde Syrië worden steeds vaker pasgeborenen achtergelaten op straat, in parken of in moskeeën. In een recent geopend centrum vangen vrijwiligers vondelingen op en starten de moeizame zoektocht naar de ouders of een adoptiegezin.

RUSLAND

Begin maart al waarschuwden de Verenigde Staten voor de imminente dreiging van een terroristische aanval op een massabijeenkomst. Robert M. Dover, hoogleraar Inlichtingen en Nationale Veiligheid aan de Universiteit van Hull, legt uit hoe de uitwisseling van inlichtingen werkt, waarom het Kremlin die waarschuwing genegeerd kan hebben.

VOEDSEL

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo