India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Goed nieuws voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn: sinds zaterdag is de populatie een kalfje rijker. Maar de geboorte belicht ook één van de de zwakke punten van het fokprogramma in gevangenschap: de kersverse vader en moeder zijn verwant.
Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.
Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.
Na wind- en zonne-energie krijgen we misschien ook wel ‘regenenergie’. Wetenschappers in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat stroom genereert als het regent.
Britse wetenschappers hebben op verschillende momenten chimpansees kunnen filmen die een alcoholhoudende vrucht delen. Het suggereert dat de traditie van een feestje bouwen al ouder is dan de mens zelf.