Enkele van 's werelds grootste uitstoters missen vandaag de deadline voor hun nieuwe klimaatplan bij de Verenigde Naties. Daarbij is ook de Europese Unie, China en India, terwijl de Amerikaanse plannen waarschijnlijk dode letter zullen blijven onder Trump.
Kleinere vissoorten eten verlaagt de blootstelling aan kwik, blijkt uit nieuw onderzoek. En ook het milieu vaart er wel bij, want de soorten zijn minder kwetsbaar voor overbevissing.
Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.
Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.
Na wind- en zonne-energie krijgen we misschien ook wel ‘regenenergie’. Wetenschappers in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat stroom genereert als het regent.
Britse wetenschappers hebben op verschillende momenten chimpansees kunnen filmen die een alcoholhoudende vrucht delen. Het suggereert dat de traditie van een feestje bouwen al ouder is dan de mens zelf.