De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Waarom zijn mensen in sommige regio’s gelukkiger en gezonder dan in andere? De grenzen van het oude Romeinse Rijk spelen nog steeds een rol, hebben wetenschappers ontdekt, met gevolgen voor onze persoonlijkheid, gezondheid en welzijn.
Ondanks de sancties vloeit er nog in overvloed Russisch vloeibaar aardgas (LNG) naar de Europese Unie. Een nieuw rapport noemt twee grote oorzaken.
Menselijke voorouders zoals de Australopithecus aten heel weinig tot geen vlees, stelt nieuw onderzoek in Science. Dat blijkt uit een analyse van tandglazuur.
Mannen en vrouwen die in hun jeugd een diagnose kregen voor mentale klachten zoals depressie, angst of schizofrenie, blijken op latere leeftijd minder vaak voor het ouderschap te gaan. Dat blijkt uit Fins onderzoek.
Afrika geraakt meer in de ban van westerse voeding en verlaat vaker het traditioneel Afrikaanse dieet rijk aan groenten, vezels en gefermenteerd voedsel. Nochtans kan dit dieet ontstekingen in het lichaam fors doen afnemen, en dat effect is al na twee weken zichtbaar, zeggen onderzoekers.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.