Het is steeds duidelijker dat vlees en zuivel vervangen essentieel is om te vermijden dat de klimaatverandering ontspoort. Maar waardoor moeten we ze dan vervangen? Peulvruchten zijn de allround-kampioen, schrijft Marco Springmann, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, die de alternatieven onderzocht. Ze presteren goed op voedingswaarde, gezondheid, milieu én kostprijs.
Aan de Universiteit van Berkeley is een methode ontwikkeld om vergeten olieboorputten op te sporen, die vaak een gevaar vormen voor het milieu en het klimaat. Artificiële intelligentie spit duizenden oude kaarten door op zoek naar tekenen van die bronnen, zodat ze correct gedicht kunnen worden.
Onderzoekers hebben een nieuwe elektrode ontworpen die het makkelijker maakt om op grote schaal CO2 om te zetten in ethyleen, een basisbestanddeel van plastic.
Groen in de stad beschermt overdag minder tegen het hitte-eilandeffect dan eerder gedacht, blijkt uit een nieuwe studie. 's Nachts doet groen de hitte wél dalen.
We gaan er makkelijk van uit dat ouderen een hoger risico lopen om te sterven door extreme hitte naarmate de aarde opwarmt. Maar nieuw onderzoek in Mexico situeert hittedoden vooral bij jongvolwassenen, mensen waarvan je zou verwachten dat ze het best bestand zijn tegen hitte.
De inheemse oesters doen het in Europa bijzonder slecht, blijkt uit analyse van historische gegevens. De soort is er zo sterk op achteruit gegaan dat ze als “ingestort” bestempeld moet worden.
Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).
Dit jaar is hitterecord na hitterecord verbroken. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus doet dit vermoeden dat 2024 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen.