Nieuwsagentschap

Waarom Syriërs niet massaal terugkeren: geen werk, geen woning en geen spaargeld

SYRIË
Alle nieuws

Meer nieuws

OORLOG/PSYCHOLOGIE

Kinderen die in oorlogsgebied wonen krijgen niet enkel te kampen met mentale klachten, ze vertonen ook biologische veranderingen in hun genetische informatie. Dat blijkt uit nieuw baanbrekend onderzoek bij vluchtelingenkinderen.

MIGRATIE

De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.

LIBANON

Sinds de oorlog tussen Israël en Gaza ook Libanon treft, hebben artsen en psychologen de handen vol met duizenden getraumatiseerde Libanezen. Artsen zonder Grenzen zet daarom ook volop in op therapeutische sessies voor de getroffenen.

CONFLICT MIDDEN-OOSTEN

Op de vlucht voor Israëlische bombardementen zien Libanese gezinnen vaak geen andere uitweg dan buurland Syrië. “Hier ontvouwt zich een nieuwe humanitaire crisis in de regio”, waarschuwt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

GELUK

Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei - het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”

KLIMAAT

De menselijke invloed op het weer heeft vorig jaar een reeks nieuwe hoogtepunten bereikt, volgens het jaarrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Sommige van de gevolgen leiden tot enorme economische en sociale omwentelingen, stelt het rapport, maar er is ook hoop.

EUROPA

Polen, Litouwen, Letland en Estland kondigen aan dat ze zich willen terugtrekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. “Een schrijnende minachting voor menselijk lijden”, zegt Handicap International.

KLIMAAT

Angst voor een overstroming in de eigen regio is reëel voor meer dan één op de vier Vlamingen, blijkt uit een enquête door de ngo Join For Water in aanloop naar Wereldwaterdag (zaterdag). Vlamingen gaan ook steeds bewuster om met water.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo