Nieuwsagentschap

Voedselcrisis in Niger nadert hoogtepunt

NIGER
Alle nieuws

Meer nieuws

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

ECOWAS

De lidstaten van Ecowas hebben dit weekend besloten om een groot deel van de sancties tegen Niger, Guinee en Mali op te heffen. Het West-Afrikaanse regionale samenwerkingsverband wil de banden met de drie militaire regimes opnieuw aanhalen na een periode van crisis.

 

ENERGIE

Nigeria probeert al meer dan twintig jaar een pijpleiding aan te leggen die gas door de Sahara-woestijn naar Algerije en uiteindelijk naar Europese kopers zou brengen. Die miljardeninvestering vormt een enorm risico, want het project is meermaals uitgesteld en onderweg tappen dieven illegaal gas af.

AFRIKA

De militaire heersers in Mali, Burkina Faso en Niger hebben formeel aangekondigd dat de drie landen zich terugtrekken uit Ecowas, de belangrijkste politieke unie in West-Afrika. Politicoloog Olayinka Ajala schetst de gevolgen.

VOEDSEL

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.

GEZONDHEID

Virussen springen vaker over van mens op dier dan andersom, zegt nieuw Brits onderzoek in Nature. Toch houdt dat ook voor de mens risico’s in.

KLIMAAT

De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in Environmental Research Letters.

GEZONDHEID

Onderzoekers van het MIT hebben een veelbelovend eiwit ontdekt dat infectie met de ziekte van Lyme tegengaat. Opvallend: het eiwit is gevonden in menselijk zweet.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo