Minstens 69 mensen zijn omgekomen nadat hun boot voor kust van Marokko is gekapseisd. Onder de slachtoffers zijn 25 Malinezen.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
In 22 landen en regio’s dreigt de honger in de komende maanden nog toe te nemen, vrezen verschillende VN-agentschappen. Onder meer in het Midden-Oosten leidt de combinatie van klimaatopwarming en conflict tot steeds grotere problemen.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.
Zimbabwe start 2025 met een wet die de doodstraf in het land afschaft. Er is wel een achterpoortje: in tijden van nood kan de doodstraf alsnog opnieuw worden ingevoerd.
Rusland legt burgers of organisaties die een leven zonder kroost aanprijzen, zware boetes op. “Dit is een middel tot onderdrukking”, zegt activiste Zalina Marshenkulova. “De staat voert oorlog tegen afwijkende meningen en wil de vrijheid van de mensen onderdrukken.”