De Nederlandse elektriciteitsproductie komt nu voor bijna de helft uit hernieuwbare energiebronnen. Terwijl zon en wind in de lift zitten, daalt de productie uit gas en steenkool.
De zomercampage ‘Niet meppen, wel appen’ heeft anderhalf miljoen waarnemingen van insecten in Vlaanderen opgeleverd. “Een massa insecten, maar toch zien we bij veel soorten een achteruitgang”, concludeert Natuurpunt.
De schadelijke stof glyfosaat en reststoffen ervan zijn teruggevonden in oppervlaktewateren in elf van de twaalf onderzochte Europese landen, van België tot Bulgarije en van Polen tot Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Pan Europe
De Noorse toendra rekent op strenge winters en temperaturen die met gemak tientallen graden onder het vriespunt gaan. De temperatuurschommelingen van de laatste jaren blijken een groot probleem voor de rendierpopulaties in Noorwegen én voor de mensen die er afhankelijk van zijn. “We kunnen niet meer vertrouwen op de natuur”.
De felle verlichting in steden veroorzaakt mogelijk een evolutionaire aanpassing bij zangvogels, stelt nieuw onderzoek. De dieren blijken steeds kleinere ogen te hebben.
De snelle bevolkingsgroei zet de ontwikkelingsdoelen van Egypte onder druk. Gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen zijn de sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten.
Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.