Costa Rica en Denemarken hebben een datum vastgelegd waarop ze vrij willen zijn van olie. De milieuministers van beide landen, Dan Jørgensen en Andrea Meza Murillo, roepen bevriende landen op om hetzelfde te doen.
De transitie naar nul uitstoot in Costa Rica levert de economie van het land 41 miljard dollar aan netto voordelen op in de komende dertig jaar. Het gaat onder meer om besparingen in energieverbruik en gezondheidszorg.
De vergrijzing voert de druk op de sociale zekerheid in Latijns-Amerika op. Dat stelt de CAF, de ontwikkelingsbank van Latijns-Amerika, in een nieuw rapport. Ook informeel werk en technologische veranderingen plaatsen de regio voor grote uitdagingen.
Religieuze fundamentalisten verstevigen hun greep op de politiek in Latijns-Amerika. In veel landen dreigen abortus, homohuwelijken, genderrechten en seksuele voorlichting onmogelijk te worden.
In Merksem bij Antwerpen is vandaag (woensdag) de eerste "River Skimmer" gelanceerd, een apparaat dat plastic opruimt uit rivierwater.
De Galapagoseilanden zijn wereldberoemd vanwege hun veelheid aan soorten. Omdat de eilandengroep vulkanisch en droog is, was het lange tijd een mysterie hoe het ecosysteem er zo uniek kon zijn. Dat geheim schuilt in turbulente wind, hebben onderzoekers nu onthuld.
De klimaatverandering leidt tot een verschuiving van de regengordel - de nauwe band van intense neerslag vlak bij de evenaar. Een studie in Nature waarschuwt voor grote gevolgen voor de voedselproductie van miljarden mensen.
Het toegenomen gebruik van groene stroom in de Europese Unie heeft niet alleen voordelen voor het klimaat: ook de lucht-, bodem- en waterkwaliteit profiteren ervan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA).