Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?
Dit najaar gingen zowel Vlaams minister-president Jan Jambon als Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte op bezoek naar Vietnam. Ook Amerikaans president Joe Biden maakte er zijn opwachting, en de Chinese leider Xi Jinping “zoekt toenadering tot Hanoi”. Gesprekken over economische samenwerking staan telkens hoog op de agenda.
Rivierdelta’s wereldwijd staan onder druk, en lang niet alleen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie van 49 grote riviermondingen over de hele wereld. In veel gevallen vormen bevolkingsgroei en slecht milieubeheer een nog grotere bedreiging.
Afghanistan is het slechtste land ter wereld om een vrouw te zijn, blijkt uit de laatste Women, Peace and Security (WPS) Index. Denemarken is dan weer het meest vrouwvriendelijke land.
Duizenden Palestijnen die in Israël werkten zijn sinds de start van de oorlog in Gaza hun baan verloren. Israëlische bedrijven willen dat de regering dat gat opvult met werknemers uit landen als India en Sri Lanka, maar dat kan op lange termijn de druppel zijn voor de al breekbare Palestijnse economie.
Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart.
Wie een veganistisch dieet volgt merkt al na enkele weken een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. Dat blijkt uit een Stanford-experiment met 22 identieke tweelingen.
Sinds de Israëlische bombardementen en blokkade is er in de Gazastrook een nijpend tekort aan alles, van medicijnen, dekens, eten en drinken, tot brandstof. De Rafah-grens tussen Egypte en de Gazastrook is de enige plek waar de broodnodige hulpgoederen voor Palestijnen naar binnen kunnen.