Nieuwsagentschap

Turkije spreekt opgepakte Pride-deelnemers vrij

LGBTI+
Alle nieuws

Meer nieuws

RUSLAND

De sterke positie van Poetin en de recente Russische militaire successen in Oekraïne verbergen een dieper probleem in Rusland, schrijft William Partlett, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Melbourne. Terwijl de macht geconcentreerd wordt rond de president, wordt het Russische bestuur steeds meer disfunctioneel.

CORRUPTIE

Een nieuw rapport bevestigt dat tekortkomingen in de bouw de belangrijkste oorzaak waren van het grote aantal slachtoffers tijdens de aardbevingen in Turkije en Syrië een jaar geleden. “Uit winstbejag liep men er de kantjes van af.”

AARDBEVING TURKIJE/SYRIË

Vandaag is het een jaar geleden dat twee zware aardbevingen grote delen van Syrië en Turkije verwoestten. Hulpverleners stellen vast dat de problemen op vlak van huisvesting en psychologische hulp na een jaar nog lang niet van de baan zijn voor de getroffen bevolking.

MIGRATIE

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.

GELUK

Stel de vraag waar mensen zichzelf zien staan op de 'geluksladder’ en je krijgt als resultaat een overzicht van landen waar mensen zich het meest gelukkig voelen. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Lund in Zweden suggereert echter dat de meting die aan de basis ligt van het fameuze World Happiness Report misschien niet de hele waarheid over geluk vertelt.

WETENSCHAP

Mensen worden optimistischer naarmate ze meer onzekerheid en angst ervaren, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA). We doen immers sneller aan wensdenken om met die negatieve emoties om te gaan. Een goede strategie, al kan het ook noodzakelijke actie in de weg staan.

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

WATER

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo