Burgers verjagen was een moedwillige strategie van het Syrische regime om de controle te herwinnen in de voorsteden van Damascus. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Exeter.
Kinderen die in oorlogsgebied wonen krijgen niet enkel te kampen met mentale klachten, ze vertonen ook biologische veranderingen in hun genetische informatie. Dat blijkt uit nieuw baanbrekend onderzoek bij vluchtelingenkinderen.
In 22 landen en regio’s dreigt de honger in de komende maanden nog toe te nemen, vrezen verschillende VN-agentschappen. Onder meer in het Midden-Oosten leidt de combinatie van klimaatopwarming en conflict tot steeds grotere problemen.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.
Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Slaaptekort vermindert het vermogen van de hersenen om ongewenste herinneringen en opdringerige gedachten te onderdrukken. Dat heeft Brits onderzoek aangetoond.
Alcohol is niet goed voor de gezondheid, en veel mensen zijn zich daar steeds meer van bewust. Maar helemaal stoppen is voor velen net een brug te ver. Zebradrinken is misschien een goede oplossing.