Nieuwsagentschap

Steeds meer Oost-Europeanen verslaafd aan "plantenvoeding" en "badzout"

Alle nieuws

Meer nieuws

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

EUROPA

Het Europese kiezerspubliek is niet langer verdeeld in links en rechts, maar in vijf “crisisstammen”, stelt onderzoek door de European Council on Foreign Relations. Elk van die stammen reageert op een crisis zoals de pandemie of de oorlog in Oekraïne. Maar de grootste strijd dit jaar wordt gevoerd tussen het klimaat- en migratiekamp.

KINDEREN

In veertig van de rijkste landen ter wereld leeft één op de vijf kinderen in armoede. Landen als Frankrijk, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zagen de kinderarmoede in de afgelopen tien jaar sterk toenemen. Dat zegt Unicef in een nieuw rapport.

VROUWENRECHTEN

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

MOBILITEIT

De elektrische auto blijft records breken, met dit jaar al een verkoop van wereldwijd 17 miljoen exemplaren. Maar liefst één op de vijf verkochte auto’s was elektrisch de voorbije maanden. De trend zal de auto-industrie ingrijpend veranderen en het olieverbruik sterk terugdringen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

MENTAAL WELZIJN

Wandelen of sporten in een omgeving met veel verschillende planten, bomen en uitzichten is tot acht uur langer heilzaam voor de geest dan een uitstap in minder diverse natuur. Dat blijkt uit onderzoek in het gezaghebbende vakblad Nature.

ZORG

Woonzorgcentra die erin slagen om ‘familiale relaties’ op te bouwen tussen de bewoners en het personeel, scoren beter op welzijn voor de bewoners en voor het personeel zelf. Dat concludeert een studie door de Universiteit van Leeds.

LUCHTVAART

Europese lagekostenmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air vervuilden in 2023 meer dan ooit. Ze stoten nu aanzienlijk meer uit dan tijdens de piek voor de coronapandemie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo