Nieuwsagentschap

Steden krijgen meer - en sterkere - stormen te verwerken dan platteland

EXTREEM WEER
Alle nieuws

Meer nieuws

WETENSCHAP

Menselijke voorouders zoals de Australopithecus aten heel weinig tot geen vlees, stelt nieuw onderzoek in Science. Dat blijkt uit een analyse van tandglazuur.

CONFLICT

De Verenigde Staten en westerse bondgenoten schonken samen al 260 miljard dollar aan hulp, voornamelijk wapens en militaire bijstand, aan Oekraïne sinds de Russische inval in februari 2022. Aan het eind van het jaar staken ze nog een tandje bij, en daar is de verkiezing van Trump niet vreemd aan.

WATER

De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.  

LANDBOUW

Onderzoekers vermoeden dat giftige metalen, die van nature in de bodem zitten, door de klimaatverandering vrijer zullen kunnen bewegen - met negatieve gevolgen voor ecosystemen en de menselijke voedselketen.   

KLIMAATVERANDERING

De opwarming van anderhalve graad Celsius is bereikt, dus moet de klimaatwetenschap anders naar de toekomst kijken, schrijft klimaatexpert Aditi Mukherji. Als auteur bij het IPCC steekt ze ook een hand in eigen boezem: “De tijd om inzichten te leveren is voorbij, nu is bruikbare, bewezen en toekomstgerichte wetenschap nodig die de weg effent naar effectief handelen.”

WATERKWALITEIT

Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt steunen de nieuwe vergunning voor INEOS Aromatics in Geel. De ommekeer komt er na positieve rondetafelgesprekken met het bedrijf, dat belooft om stevig te investeren in waterzuivering.

SIERPLANTEN

Invasieve soorten glippen ongemerkt Europa binnen in grote ladingen snijbloemen en potplanten. De handel in sierplanten groeit snel en er zijn dringend strengere regels nodig om de risico’s voor onze landbouw en gezondheid te beperken, stelt Brits onderzoek.

KLIMAATVERANDERING

Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo