Nieuwsagentschap

Smeltwater van ijskap op Groenland bevat grote hoeveelheden kwik

SMELTENDE IJSKAPPEN
Alle nieuws

Meer nieuws

DIEREN

Muskusossen in Groenland gaan zelf op zoek naar de meest optimale omstandigheden om aan gezinsuitbreiding te doen. Ze trekken naar gebieden met meer mineralen in de ondergrond, om hun kansen op een groter nageslacht te vergroten.

GEZONDHEID

Dodelijke organismen die ‘ontwaken’ uit het ijs en dood en vernieling zaaien onder mensen: in science fiction liggen dergelijke verhalen voor het rapen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het risico reëel, en we zijn er best op voorbereid, schrijven wetenschappers Corey Bradshaw en Giovanni Strona.

KLIMAATVERANDERING

De jaren van 2001 tot 2011 waren de tien warmste sinds duizend jaar, stellen wetenschappers van het Alfred Wegener Instituut in Nature. Zelfs in het koudste deel van Groenland is daardoor de dooi ingezet.

GEZONDHEID

Naarmate de gletsjers wereldwijd smelten, zal zo’n 100.000 ton aan microben vrijkomen, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers pleiten voor oplettendheid, want er kunnen ook schadelijke varianten bij zijn. 

WATER

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.

BIODIVERSITEIT

Uit de laatste huismussentelling van Vogelbescherming Vlaanderen blijkt dat niet alleen de populatie sterk daalt maar ook mussenkolonies uitdunnen. En dat is geen hoopvol signaal, al kan je als burger zelf ook helpen om de huismus te redden.

VOEDSEL

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.

KLIMAAT

De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in Environmental Research Letters.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo