Sinds we helemaal overstag zijn gegaan voor online shoppen, neemt ook het terugsturen van kleding en elektronica enorm toe. En wat blijkt? Hoe goedkoper de spullen die je retourneert, hoe vaker die door de producent worden weggegooid, blijkt uit een Zweedse studie.
Wereldwijd zijn bijna negen op de tien grote havens blootgesteld aan klimaatgevaren, waarschuwt de Universiteit van Oxford, waaronder ook de haven van Antwerpen. De potentiële impact op de wereldeconomie is enorm.
Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een goedkoop membraan ontwikkeld dat erin slaagt om CO2 efficiënt te scheiden van methaan of stikstof. Dat is zowel veelbelovend om CO2 uit verbrandingsgassen te filteren als om zuiver biogas te produceren.
Het recente omkoopschandaal in het Europees Parlement bewijst dat er dringend nood is aan strengere regels, schrijft Olivier Costa, directeur politieke studies aan het Europacollege in Brugge en lid van de Franse denktank l'Observatoire de l'éthique publique. Hij pleit voor meer transparantie en ethiek, en minder relativisme: “Niet alle buitenlanden zijn vrienden.”
Aan het huidige tempo zal het 150 jaar duren om de biodiversiteit in Afrika in kaart te brengen, schrijven zoölogen Søren Faurby en Harith Omar Morgadinho Farooq. Dat moet sneller, want “je kunt niet beschermen wat je niet kent.”
Tweets over samenzweringstheorieën die verwijzen naar kwade bedoelingen en geheimdoenerij worden vaker gedeeld. Dat blijkt uit een analyse van bijna 400.000 posts in het begin van de covid-crisis.
Gekweekte kelp, een zeewier, kan helpen om stikstofverontreiniging in kustwateren aan te pakken, blijkt uit nieuw onderzoek.
Slechts een graad opwarming kan al ingrijpende gevolgen hebben voor diersoorten, blijkt uit nieuw onderzoek van de Technische-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen.