Nieuwsagentschap

Politieke impasse bedreigt gezondheidszorg Ivoorkust

IVOORKUST
Alle nieuws

Meer nieuws

WETENSCHAP

Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.

AFRIKA

De militaire heersers in Mali, Burkina Faso en Niger hebben formeel aangekondigd dat de drie landen zich terugtrekken uit Ecowas, de belangrijkste politieke unie in West-Afrika. Politicoloog Olayinka Ajala schetst de gevolgen.

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

CACAO

De cacao-industrie kampt met een schrijnend gebrek aan transparantie en is tegelijkertijd een van de belangrijkste aanjagers van ontbossing in West-Afrika. Dat is de conclusie van nieuw onderzoek van UCLouvain.

VOEDSEL

Gezinnen gooiden in 2022 wereldwijd meer dan een miljard maaltijden per dag weg. Tegelijk zijn 783 miljoen mensen getroffen door honger en een derde van de wereldbevolking kampt met voedselonzekerheid. Voedselverspilling schaadt de wereldeconomie en bedreigt klimaat en milieu, zeggen de VN aan de vooravond van de Internationale Dag van Zero Waste.

GEZONDHEID

Virussen springen vaker over van mens op dier dan andersom, zegt nieuw Brits onderzoek in Nature. Toch houdt dat ook voor de mens risico’s in.

KLIMAAT

De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in Environmental Research Letters.

GEZONDHEID

Onderzoekers van het MIT hebben een veelbelovend eiwit ontdekt dat infectie met de ziekte van Lyme tegengaat. Opvallend: het eiwit is gevonden in menselijk zweet.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo