Na bijna tien jaar lang discussiëren hebben onderhandelaars op de klimaattop in Bakoe (COP29) een historisch verdrag gesloten om de globale handel in koolstofkredieten te reguleren. Maar geografe Kate Dooley van de Universiteit van Melbourne waarschuwt voor gevaarlijke gebreken in het systeem.
Nauwelijks één op de zes landen heeft op tijd plannen ingediend bij de VN om zijn natuur te beschermen. Ruim 85 procent mist de deadline in aanloop naar een belangrijke top volgende week.
Middelbare scholieren die worstelen met mentale gezondheidsproblemen en stress grijpen sneller naar e-sigaretten. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.
De oceaan wordt steeds lawaaieriger en dat is een probleem voor baby-oesters. Zij vertrouwen op akoestische signalen om zich te vestigen.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
Voor de aanleg van een zonnepark op een landgoed in El Salvador moeten bomen en mensen wijken. De goedkope, hernieuwbare energie zou dienen om bitcoins te mijnen, een stokpaardje van de Salvadoraanse president.
Op de top in Busan in Zuid-Korea is geen akkoord uit de bus gekomen om de plasticproductie aan banden te leggen. De weerstand van de olieproducerende landen bleek te groot.