Het geweld tegen de gezondheidszorg in conflictgebieden neemt jaar na jaar toe. Vorig jaar werd het hoogste aantal incidenten geregistreerd sinds het begin van de metingen.
Verwoeste huizen en het ontbreken van essentiële voorzieningen zijn de belangrijkste obstakels voor gevluchte Syriërs om, na de val van Assad, terug te keren naar hun thuisland. Dat stelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) vast na onderzoek in het land.
Kinderen die in oorlogsgebied wonen krijgen niet enkel te kampen met mentale klachten, ze vertonen ook biologische veranderingen in hun genetische informatie. Dat blijkt uit nieuw baanbrekend onderzoek bij vluchtelingenkinderen.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.
Als de bombardementen op Iran het regime kunnen doen vallen, is de kans klein dat er een democratie voor in de plaats komt, schrijft Midden-Oostenexpert Andrew Thomas van de Deakin University. Een nog meer bedreigende macht zou het vacuüm kunnen vullen.
Tijdens de protesten in LA en verschillende andere grote Amerikaanse steden viel op dat heel wat manifestanten een bordje ophielden waarop 'no kings!' te lezen viel. Wat zit er achter de Amerikaanse aversie tegen koningen - een eigenschap die ze delen met de oude Romeinen?
Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.