Nieuwsagentschap

Op weg naar een wereld zonder slaapziekte: hoe ver zijn we?

TROPISCHE ZIEKTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

WATER

Vorig jaar stonden rivieren wereldwijd op hun laagste punt in meer dan drie decennia. Het is maar een van de vele tekenen van de klimaatverandering, zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

ACTIVISME

De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.

DR CONGO

Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) hebben vorig jaar meer dan 25.000 slachtoffers van seksueel geweld opgevangen en behandeld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat zijn meer dan twee slachtoffers per uur - veruit het hoogste aantal ooit door de organisatie geregistreerd in DRC.

NATUURBEHEER

Leden van het Batwa-volk (vroeger bekend als pygmeeën) uit de gebieden Kabare en Kalehe in Zuid-Kivu eisen dat ze mogen terugkeren naar hun voorouderlijk grondgebied, het nationaal park Kahuzi-Biega in Oost-Congo. Dat meldt de Belgische portaalsite CongoForum. 

ONDERWIJS

Fietsen voor jonge meisjes in Zimbabwe: ze blijken bijzonder succesvol om schooluitval te verminderen en hun gevoel van veiligheid te verhogen. Of hoe het Amerikaanse fietsinitiatief World Bicycle Relief meisjes meer kans geeft op een diploma, en een toekomst.

ECUADOR

Buitenlandse onderzoekers en bedrijven nemen zonder toestemming genetisch materiaal van inheemse volkeren en planten uit Ecuador mee. Maar de tegenstand groeit, en de Ecuadoraanse overheid kant zich tegen de praktijk.

GENDER

Wereldwijd hebben meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen – of 1 op de 8 – verkrachting of seksueel misbruik meegemaakt op jonge leeftijd. Bij de jongens gaat het om 1 op de 11 kinderen. Als ook online en verbaal geweld worden meegerekend, verdubbelt dat cijfer.

SOCIALE MEDIA

Voor ons gebruik van gratis apps betalen we ook met uitstelgedrag, slaapgebrek en verminderde focus. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek bij tweehonderd gebruikers.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo