Sinds de betwiste herverkiezing van de autoritaire Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn in het land al meer dan 1.600 sympathisanten van de oppositie, journalisten en activisten gearresteerd.
De afgelopen jaren hebben duizenden wetenschappers Venezuela verlaten, vooral vanwege het beperkte wetenschappelijk onderzoek. Nu de autoritaire president Nicolás Maduro zo goed als zeker door kiesfraude een nieuw zesjarig ambtstermijn heeft veiliggesteld, wordt gevreesd voor een nieuwe braindrain.
Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. “De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.”
Wetenschappers zijn een tegengif op het spoor dat honingbijen beschermt tegen pesticiden. Een eerste test toont veelbelovende resultaten bij hommels.
Onderzoek in China wijst uit dat virussen die mensen kunnen besmetten welig tieren in pelsdierhouderijen met nertsen, wasbeerhonden en vossen. Wetenschappers roepen op tot meer voorzichtigheid.
De Amerikaanse start-up Galy overtuigt investeerders en modeketens met katoen waar geen land of pesticiden voor nodig zijn. Modeketens als H&M en Zara geloven in het verhaal: “Het labkatoen van Galy staat voor een doorbraak.”
Vier planten die door gorilla’s in Gabon worden gegeten en ook worden gebruikt door lokale traditionele genezers, blijken antibacteriële eigenschappen te bezitten.