De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.
Voor elke verkochte platvis sterven gemiddeld 38 zeedieren in de netten die terug in zee worden geworpen, blijkt uit onderzoek in Nederland. Dat heeft veel te maken met de bodemsleepnetten.
Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.
Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.
Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Slaaptekort vermindert het vermogen van de hersenen om ongewenste herinneringen en opdringerige gedachten te onderdrukken. Dat heeft Brits onderzoek aangetoond.
Alcohol is niet goed voor de gezondheid, en veel mensen zijn zich daar steeds meer van bewust. Maar helemaal stoppen is voor velen net een brug te ver. Zebradrinken is misschien een goede oplossing.