Maandag start de VN-biodiversiteitstop of COP16 in Colombia met als doel de snelle vernietiging van de natuur wereldwijd een halt toe te roepen. Daarin spelen zeventien 'megadiverse' landen een sleutelrol. Maar ook bedrijven moeten nu vol aan de bak.
Twee ingrediënten die vaak voorkomen in kauwgom kunnen tilapia beter bestand maken tegen lagere temperaturen. Daardoor kan de groei van de kweekvis tijdens koude seizoenen verbeteren, hebben onderzoekers ontdekt.
In Nederland is een bananenplant ontwikkeld die resistent is tegen twee van de meest verwoestende ziektes voor bananen. Dat biedt hoop voor de kwetsbare sector.
Tropische cyclonen vormen zich dichter bij de kustlijnen van Zuidoost-Azië, worden snel sterker en blijven langer hangen. Volgens onderzoekers is er dringend actie nodig om gemeenschappen die risico lopen te beschermen.
Amerikaanse scheikundigen hebben een nieuw type van absorberend materiaal gemaakt dat veelbelovend klinkt om koolstofdioxide uit de lucht te filteren en zo de CO2-concentratie in de atmosfeer te doen dalen.
Japanse ingenieurs hebben met artificiële intelligentie (AI) een model ontwikkeld om de stabiliteit van de ondergrond beter te voorspellen. Nu steden wereldwijd groter worden is het volgens hen een nuttige tool die kan voorkomen dat er gebouwd wordt op plekken die gevoelig zijn voor aardbevingen en zelfs kunnen veranderen in zinkgaten.
Jongeren zijn gevoeliger voor feedback op sociale media dan volwassenen. Dat is nu ook op basis van gebruikersdata aangetoond.
Zonnepanelen op landbouwgrond kunnen de klimaatdoelstellingen verzoenen met de voedselproductie, schrijft Austin Kay van het Centre for Integrative Semiconductor Materials van de Swansea University. Hij werkte mee aan een tool om de duizenden combinaties aan technologie en gewassen snel te kunnen analyseren.