Nieuwsagentschap

Nieuwe Ghanese president wil corruptie bestrijden

GHANA
Alle nieuws

Meer nieuws

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

WETENSCHAP

Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.

AFRIKA

De militaire heersers in Mali, Burkina Faso en Niger hebben formeel aangekondigd dat de drie landen zich terugtrekken uit Ecowas, de belangrijkste politieke unie in West-Afrika. Politicoloog Olayinka Ajala schetst de gevolgen.

MODERNE HEKSENVERVOLGING

Heksenvervolgingen behoren in Afrika nog niet tot het verleden. Integendeel: over het hele continent worden elk jaar duizenden mensen, voornamelijk oudere vrouwen, verbannen of vermoord na beschuldiging van hekserij.

BANKEN

Belfius is de enige bank die erop is achteruitgegaan wat ethisch investeren betreft. Alle andere banken gaan er licht op vooruit in de nieuwe "Bankwijzer", maar kleine spelers doen het beduidend beter dan grootbanken. 

RIVIEREN

Vorig jaar verwijderden Europese landen bijna vijfhonderd barrières uit rivieren. “Een record”, stelt het vandaag verschenen rapport van Dam Removal Europe.

MODE

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earth Sight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.

BIODIVERSITEIT

In bossen waar hout op verantwoorde wijze wordt geoogst leven veel meer grote bedreigde zoogdieren dan in bossen zonder certificering. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo