Een Aziatische muggensoort speelt een prominente rol bij de opmars van resistentie malaria in Afrika, zegt onderzoek in Nature. De mug verspreidt zich bijzonder snel en kan het hele jaar door overleven.
G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw malariavaccin voor kinderen aanbevolen, ontwikkeld door de Universiteit van Oxford in Groot-Brittannië.
In Afrika staan er verschillende bouwprojecten voor waterkrachtcentrales op de planning of in de steigers. Maar de bouw van nieuwe stuwdammen is niet de oplossing voor het Afrikaanse energievraagstuk. Dat stelt een nieuwe studie waarbij onder meer de Belgische klimaatwetenschapper Wim Thiery betrokken is.
“De luchtvaart kan de opwarming van de aarde nog meer doen toenemen”. Tot deze conclusie komen Britse onderzoekers die gedurende twee jaar het effect van 'niet-CO2-uitstoot' in de luchtvaart bekeken, stoffen zoals stikstofoxiden en waterdamp.
Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”
In de vijftig jaar dat parkieten zich hebben verspreid over Europa, hebben ze ook eigen dialecten ontwikkeld, blijkt uit Duits onderzoek. Vooral het taaltje van de Brusselse populatie blijkt opvallend verschillend.
Lage inkomenslanden willen economisch vooruit en goede infrastructuur, zoals een degelijk transportsysteem, is daarvoor noodzakelijk. De groei van deze landen zal ook de mondiale CO2-uitstoot verhogen, stellen mobiliteitsexperts. In een paper die ze naar aanleiding van de huidige klimaattop lanceren, tonen ze het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.