Cholera is opnieuw sterk in opmars in Afrika. Vooral in het zuiden en oosten van het continent worden meer mensen besmet dan in de afgelopen tien jaar. De klimaatverandering en toegenomen conflicten in de regio doen besmettingen, die voor sommigen dodelijk kunnen zijn, terug stijgen.
Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38 procent gedaald. “Een belangrijke prestatie”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.
Rivieren, beken en meren 'ademen' zuurstof zoals wij dat doen, zeggen wetenschappers, maar onder menselijke invloed zijn ze aan het verstikken. En dat heeft grote gevolgen voor mens en milieu.