Nieuwsagentschap

Nepal ziet tijgerpopulatie verdubbelen

NEPAL
Alle nieuws

Meer nieuws

BIODIVERSITEIT

Goed nieuws voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn: sinds zaterdag is de populatie een kalfje rijker. Maar de geboorte belicht ook één van de de zwakke punten van het fokprogramma in gevangenschap: de kersverse vader en moeder zijn verwant.

RIVIEREN

Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.

DENGUE

Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.

BEDREIGDE DIERSOORTEN

Wetenschappers hebben plastic afval aangetroffen in de mest van de bedreigde Indische neushoorns in het Chitwan National Park in Nepal, wat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid en de overleving van hun soort. Het afval is afkomstig van de rivieren in het park die tijdens het regenseizoen overstromen en van bezoekers die het park vervuilen.

KLIMAATVERANDERING

Toendra’s ondergaan veranderingen door de opwarming van de aarde. De mos- en grasrijke gebieden zijn traditioneel een belangrijke koolstofput, maar ze veranderen stilaan in een bron van CO2-uitstoot, waarschuwt nieuw onderzoek in Nature.

MENTAAL WELZIJN

Wandelen of sporten in een omgeving met veel verschillende planten, bomen en uitzichten is tot acht uur langer heilzaam voor de geest dan een uitstap in minder diverse natuur. Dat blijkt uit onderzoek in het gezaghebbende vakblad Nature.

ZINKENDE STEDEN

Zo’n 270 miljoen Chinezen, een derde van de stedelijke bevolking, wonen in zinkende steden die de strijd tegen de stijgende zeespiegel verliezen. Door bouwwoede en grondwaterwinning zakken deze stedelijke centra elk jaar een beetje meer, waardoor ze steeds sneller overstromen.

ENERGIETRANSITIE

Groene elektriciteit heeft de wereldeconomie in 2023 een boost van 10 procent gegeven, door de investeringen in de productie van schone energie en de verkoop van elektrische auto’s. Dat zeggen analisten van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo