Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
De inspanningen van parkwachters om bedreigde soorten te beschermen zijn bijzonder effectief, blijkt uit een studie die twintig jaar lang de rangers in het grootste nationaal park in de Democratische Republiek Congo volgde. “De bonobo’s doen het bijzonder goed in de buurt van hun beschermers.”
In Afrika zijn nu 35 miljoen mensen op de vlucht in eigen land - drie keer zoveel als vijftien jaar geleden. Gewelddadige conflicten zijn de belangrijkste oorzaak, maar extreem weer groeit snel als factor.
Vorig jaar stonden rivieren wereldwijd op hun laagste punt in meer dan drie decennia. Het is maar een van de vele tekenen van de klimaatverandering, zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
Het Afghaanse Taliban-regime verbiedt meisjes en vrouwen om medisch onderwijs te volgen. Zo verdwijnt niet alleen een van de laatste mogelijkheden op onderwijs voor vrouwen, maar ook op medische zorg.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
Voor de aanleg van een zonnepark op een landgoed in El Salvador moeten bomen en mensen wijken. De goedkope, hernieuwbare energie zou dienen om bitcoins te mijnen, een stokpaardje van de Salvadoraanse president.
Burgers verjagen was een moedwillige strategie van het Syrische regime om de controle te herwinnen in de voorsteden van Damascus. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Exeter.