Nieuwsagentschap

Megatunnel voert water onder Andes door

PERU
Alle nieuws

Meer nieuws

OCEANEN

Vorig jaar sloeg een piek in de oceaantemperaturen wetenschappers overal ter wereld met verstomming. Wat zijn de oorzaken van die plotse stijging en wat zijn de gevolgen? Zes Australische oceaan- en klimaatwetenschappers lijsten op wat we nu al weten.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

TROPISCHE ZIEKTEN

Mocht je 'dengue' opzoeken in oude naslagwerken of schoolboeken, zul je het waarschijnlijk zien aangemerkt als een ziekte die voorkomt in tropische en subtropische gebieden. De realiteit vandaag is dat dengue steeds meer een endemische ziekte wordt in Europa.

GEZONDHEID

Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart. 

EU

Bepaalde pesticiden die verboden zijn in de Europese Unie (EU) worden toch nog uitgevoerd naar andere continenten. Een stop van die export zal geen negatieve invloed hebben op de economie in Europa. Tot die conclusie komt een rapport in opdracht van een coalitie van middenveldorganisaties.

CAMBODJA

De moderniteit komt met rasse schreden in Cambodja, ziet journalist Kris Janssens (48) die er sinds 2016 woont en werkt. De overwegend jonge bevolking wil vooruit met het leven en omarmt technologie eerder dan landbouw of visserij. Lukt het de Cambodjanen om de authentieke ziel van hun land te verenigen met de droom van vooruitgang?

ZUIDELIJK AFRIKA

Meer dan 24 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika kampen met de dubbele crisis van honger en overstromingen. De snelle opeenvolging van klimaatextremen geeft de bevolking geen tijd om te recupereren.

INVASIEVE SOORTEN

Britse onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld dat Aziatische hoornaars lokt en identificeert dankzij artificiële intelligentie.  kan het alarm slaan als het exemplaren herkent.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo