Nieuwsagentschap

Mali gooit Franse ngo’s buiten

MALI
Alle nieuws

Meer nieuws

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

ECOWAS

De lidstaten van Ecowas hebben dit weekend besloten om een groot deel van de sancties tegen Niger, Guinee en Mali op te heffen. Het West-Afrikaanse regionale samenwerkingsverband wil de banden met de drie militaire regimes opnieuw aanhalen na een periode van crisis.

 

AFRIKA

De militaire heersers in Mali, Burkina Faso en Niger hebben formeel aangekondigd dat de drie landen zich terugtrekken uit Ecowas, de belangrijkste politieke unie in West-Afrika. Politicoloog Olayinka Ajala schetst de gevolgen.

VROUWENRECHTEN

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

RUSLAND

De sterke positie van Poetin en de recente Russische militaire successen in Oekraïne verbergen een dieper probleem in Rusland, schrijft William Partlett, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Melbourne. Terwijl de macht geconcentreerd wordt rond de president, wordt het Russische bestuur steeds meer disfunctioneel.

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

GAZA

In Gaza sterven jonge kinderen nu niet meer enkel door het geweld, maar ook door de gevolgen van de aanhoudende oorlog. Afgelopen dagen zijn minstens tien kinderen overleden aan uitdroging en ondervoeding. “De dodentol zal snel toenemen”, waarschuwt Unicef. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo