Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof de race om een covid-19-vaccin te bemachtigen gewonnen is door westerse landen. Maar naast het VK, Canada, de VS en de EU, wist ook Chili een hoog aantal doses veilig te stellen.
Een Chileense burgerbeweging wil een groot nieuw nationaal park in het leven roepen voor inwoners van hoofdstad Santiago. Het project moet 80 vierkante kilometer aan gletsjers beschermen, maar stoot op verzet bij mijnbouwbedrijven en veehouders.
Met recyclagecentra, bedrijfsconsultants en een afvalbus verandert het Chileense TriCiclos de wegwerpsamenleving. De innovatieve sociale onderneming breidde inmiddels al uit naar andere Latijns-Amerikaanse landen.
Naast de wereldwijde gezondheidscrisis is er nog een andere pandemie die Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied plaagt: de talrijke moorden op milieu- en mensenrechtenactivisten. Dat zegt Graciela Martinez, campagneleider Mensenrechtenactivisme bij Amnesty International.
Een reeks kustgemeenschappen in El Salvador zet in op een duurzame leefstijl om de natuurlijke hulpbronnen, die door jarenlange verwaarlozing en een gebrek aan klimaatbewustzijn zijn aangetast, niet verder uit te buiten. Dat gaat van koken op ecologische fornuizen tot herbebossing van de mangroven.
Chinese banken spelen een essentiële rol bij het witwassen van geld uit illegale handel in dieren en planten, zegt Traffic. De internationale ngo dringt er bij deze banken op aan een zero-tolerancebeleid te voeren.
De EU is na China de grootste importeur van producten die gelinkt worden aan ontbossing, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) in een nieuw rapport. De natuurorganisatie pleit ervoor deze producten “te weren” van de Europese markt.
Vier op de tien Europese zakenreizigers is van plan ook na de pandemie minder te vliegen, blijkt uit een enquête door YouGov. Ze zijn inmiddels gewend aan thuiswerken en online vergaderingen.