Afrika geraakt meer in de ban van westerse voeding en verlaat vaker het traditioneel Afrikaanse dieet rijk aan groenten, vezels en gefermenteerd voedsel. Nochtans kan dit dieet ontstekingen in het lichaam fors doen afnemen, en dat effect is al na twee weken zichtbaar, zeggen onderzoekers.
Tanzaniaanse hiv- en aids-patiënten zien hun medicatie wegvallen van de ene dag op de andere, nu de regering-Trump de budgetten voor USAID heeft bevroren. “Zonder deze medicatie ga ik dood”, zegt een radeloze 19-jarige.
Giraffen hebben een uitgesproken voorkeur voor vlak terrein en vermijden hellingen, blijkt uit gps-onderzoek. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de bescherming van de dieren: hun reservaten liggen vooral in meer heuvelachtig terrein.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.
De uitstoot van kwik daalt al decennia, maar toch blijft de vervuiling in dieren in het Noordpoolgebied stijgen. Daar hebben zeestromingen veel mee te maken, die ‘oude’ kwikvervuiling uit verre gebieden naar de noordpool blijven voeren.
Waarom zijn er zoveel verschillende soorten dieren en planten? Onderzoek onder leiding van de UAntwerpen en de Universiteit van Cambridge brengt het antwoord op die fundamentele vraag in de biologie dichterbij.
Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.