Nieuwsagentschap

Irak publiceert eerste vogelgids

IRAK/MILIEU/KORT
Alle nieuws

Meer nieuws

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

GEOPOLITIEK

Amerikaanse bommenwerpers hebben op 2 februari tientallen plaatsen in Irak en Syrië aangevallen om een droneaanval te wreken die aan drie Amerikaanse soldaten het leven kostte. Die aanval op een Amerikaanse basis in Jordanië wordt toegeschreven aan door Iran gesteunde milities.

JEMEN

Groot-Brittannië en de VS lanceren militaire aanvallen op de Jemenitische Houthi-rebellen, na een golf van aanvallen door de door Iran gesteunde militie op de scheepvaart in de Rode Zee. Maar wie zijn de Houthi's? We vragen het aan Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Essex. 

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

OCEANEN

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft dinsdag een verbod aangekondigd op bodemsleepnetten in beschermde mariene gebieden. Griekenland is het eerste Europese land dat de schadelijke vispraktijk aan banden legt. 

PLASTIC

Plasticvervuiling is in hoge concentraties erg schadelijk voor embryo’s van veel soorten zeedieren, blijkt uit Britse tests. Blootstelling aan PVC-pellets verhindert een gezonde ontwikkeling bij alle zeven onderzochte soorten. 

GEZONDHEID

Minuscule plasticdeeltjes in ons eten en drinken vinden via de darmen een weg naar andere organen zoals de lever, nieren en hersenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.  

BANKEN

Belfius is de enige bank die erop is achteruitgegaan wat ethisch investeren betreft. Alle andere banken gaan er licht op vooruit in de nieuwe "Bankwijzer", maar kleine spelers doen het beduidend beter dan grootbanken. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo