Nieuwsagentschap

Internetvrijheid verliest terrein in Zuidoost-Azië

CYBERREPRESSIE
Alle nieuws

Meer nieuws

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

ISRAEL-PALESTINA

Hoe verhouden de wandaden van Hamas enerzijds, en die van Israël anderzijds zich tot elkaar? Die vraag hield filosoof Torbjörn Tännsjö van de universiteit van Stockholm, uit zijn slaap. Hij doet een poging om een antwoord te formuleren.

PLASTICVERVUILING

Amazon verpakt en beschermt zijn verzendingen in de Verenigde Staten nog altijd in bergen plastic. “Waarom zijn wij nog steeds The United States of Plastic? Andere landen doen veel beter”, zegt milieuorganisatie Oceana in een nieuw rapport.

MENTAAL WELZIJN

Boze gedachten doe je verdwijnen door ze op te schrijven en het papiertje vervolgens weg te gooien. Het lijkt misschien te eenvoudig om waar te zijn, maar toch blijkt uit Japans onderzoek dat het een bijzonder effectieve methode is om woede te beheersen.

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

MODE

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earth Sight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo