Nieuwsagentschap

Houtkap mangroven doet licht uit voor vuurvliegjes in Maleisië

ONTBOSSING
Alle nieuws

Meer nieuws

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

WERELDHANDEL

De internationale scheepvaart is een nauwkeurig afgestemde machine van zeevaartroutes en toeleveringsketens. Verstoringen in de doorgangen van mondiale vaarroutes kan die machine danig ontregelen, zoals we nu zien bij de aanvallen van de Jemenitische Houthi-strijdkrachten op schepen in de Rode Zee.

GEZONDHEID

Minuscule plasticdeeltjes in ons eten en drinken vinden via de darmen een weg naar andere organen zoals de lever, nieren en hersenen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.  

BANKEN

Belfius is de enige bank die erop is achteruitgegaan wat ethisch investeren betreft. Alle andere banken gaan er licht op vooruit in de nieuwe "Bankwijzer", maar kleine spelers doen het beduidend beter dan grootbanken. 

RIVIEREN

Vorig jaar verwijderden Europese landen bijna vijfhonderd barrières uit rivieren. “Een record”, stelt het vandaag verschenen rapport van Dam Removal Europe.

INSECTEN

Op hete zomerdagen schieten de ozonconcentraties de lucht in. En dat blijkt minder goed nieuws voor de seksferomonen van insecten, de geurtjes die ze uitstoten om elkaar te vinden om te paren. Onderzoek bij fruitvliegen toont aan dat mannelijke vliegjes vrouwtjes niet meer goed kunnen onderscheiden van de eigen seksegenoten of zelfs van de eigen soort.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo