Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”
Zwangerschappen onder meisjes en adolescenten komen steeds vaker voor in Centraal-Amerika. Wetgeving om ze te voorkomen is vaak dode letter - als ze al bestaat - en overheden worden beïnvloed door conservatieve groepen die seksuele voorlichting op scholen willen verhinderen.
Tienermeisjes in het conservatieve Centraal-Amerika hebben vaak geen toegang tot seksuele voorlichting. Als ze zwanger raken, zijn ze verplicht het kind te houden, en als ze een miskraam krijgen, belanden ze in de gevangenis. “Ik wist niet eens wat een condoom was.”
Niet alleen wilde vis heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering: ook 90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen voelen. Vooral in de VS, China en Thailand worden de gevolgen nog vaak onderschat, blijkt uit onderzoek in Nature.
De Noorse toendra rekent op strenge winters en temperaturen die met gemak tientallen graden onder het vriespunt gaan. De temperatuurschommelingen van de laatste jaren blijken een groot probleem voor de rendierpopulaties in Noorwegen én voor de mensen die er afhankelijk van zijn. “We kunnen niet meer vertrouwen op de natuur”.
De felle verlichting in steden veroorzaakt mogelijk een evolutionaire aanpassing bij zangvogels, stelt nieuw onderzoek. De dieren blijken steeds kleinere ogen te hebben.
De snelle bevolkingsgroei zet de ontwikkelingsdoelen van Egypte onder druk. Gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen zijn de sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten.
Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.