Natuurcriminaliteit eist een hoge tol van Europese bedreigde soorten en vormt een groeiende bedreiging, stelt een studie in elf Europese landen. Toch blijven de meeste misdrijven onbestraft: “Dieren kunnen geen aangifte doen.”
Europa heeft sinds deze week een eigen Amazonewoud. Het gebied strekt zich uit over vijf landen en vormt zo het eerste biosfeerreservaat ter wereld. “Een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa”, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).
De Wereldgezondheidsorganisatie lanceert vandaag de Health System Response Monitor, een nieuwe tool over de Covid-19-responsmaatregelen in de verschillende Europese landen.
India heeft Rusland en China ingehaald als grootste uitstoter van zwaveldioxide. Het land is goed voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot, zegt Greenpeace India. Zwaveldioxide (SO2) dat vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen, is schadelijk voor de gezondheid.
Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.
Bosbranden hebben vorig jaar tot ongekende verliezen geleid. De emissies die daarbij vrijkwamen waren vier keer zo hoog dan die van alle vliegreizen samen in 2023.
Alle wijngebieden ter wereld zijn getroffen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie door de Universiteit van British Columbia. Maar de impact is sterk verschillend en Europa zit in het oog van de storm.
Bijna een derde van alle antibiotica die door mensen wordt ingenomen, komt uiteindelijk in onze rivieren terecht. Dat is schadelijk voor het waterleven, en het kan ook bacteriën resistenter maken, waarschuwen experts.