In Jemen hinderen verschillende partijen in de burgeroorlog de levering van broodnodige hulp, zegt Human Rights Watch HRW). Het maakt de erbarmelijke humanitaire situatie van het land nog erger en hindert ook de reactie op de coronapandemie.
Houthi-rebellen hebben in april van dit jaar duizenden Ethiopische migranten uit Noord-Jemen verdreven, naar eigen zeggen om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Ook werden tientallen mensen gedood, zegt Human Rights Watch.
Spionagetechnologie uit Europa mag niet meer belanden bij repressieve regimes. Zeven mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, dringen hierop aan bij de Europese Unie.
Doodstraffen daalden vorig jaar wereldwijd met 5 procent. Saoedi-Arabië en ook Irak executeerden wel een recordaantal mensen. Dat geldt ook voor China, al is het exacte aantal geëxecuteerden er een staatsgeheim. Dat zegt Amnesty International in zijn overzichtsrapport over de doodstraf in 2019.
Dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden meteen de controversiële Keystone XL pijpleiding heeft begraven, zet kwaad bloed in de Canadese provincie Alberta. Maar het is de enige mogelijke stap om te vermijden dat het probleem steeds erger wordt, schrijft de Canadese journalist Stephen Leahy, die woont en werkt in Alberta.
Uit de grootste enquête ooit rond het thema blijkt dat 64 procent van de wereldbevolking de klimaatverandering als “globale noodsituatie” ziet. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN geeft de publieke opinie de wereldleiders een duidelijk mandaat om actie te ondernemen.
In het zuiden van Brazilië worden 200.000 bomen aangeplant ter nagedachtenis van de slachtoffers van covid-19. Familieleden eren niet enkel hun naasten, maar gaan zo ook de strijd aan tegen wereldwijde ontbossing.
Het VN-vluchtelingenagentschap (Unhcr) heeft vorig jaar het laagste aantal mensen hervestigd in twee decennia tijd. De coronacrisis heeft veel geplande vertrekken vertraagd en landen hanteerden lagere quota om vluchtelingen op te vangen.