Nieuwsagentschap

Helft van de wereld in 2050 binnen bereik van dengue- en tijgermug

BESMETTELIJKE ZIEKTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

RUSLAND

Begin maart al waarschuwden de Verenigde Staten voor de imminente dreiging van een terroristische aanval op een massabijeenkomst. Robert M. Dover, hoogleraar Inlichtingen en Nationale Veiligheid aan de Universiteit van Hull, legt uit hoe de uitwisseling van inlichtingen werkt, waarom het Kremlin die waarschuwing genegeerd kan hebben.

KLIMAAT

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italien Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.

MENTALE GEZONDHEID

Volwassenen van middelbare leeftijd in de VS rapporteren aanzienlijk hogere niveaus van eenzaamheid dan hun Europese leeftijdsgenoten. Maar zowel in de VS als in Europa neemt de eenzaamheid toe, en dat heeft gevolgen voor de volksgezondheid.

TECHNOLOGIE

De Amerikaanse milieugroep Environmental Defense Fund heeft een eigen satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Die gaat grote methaanvervuilers opsporen en aan de kaak stellen.

WETENSCHAP

Mensen worden optimistischer naarmate ze meer onzekerheid en angst ervaren, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA). We doen immers sneller aan wensdenken om met die negatieve emoties om te gaan. Een goede strategie, al kan het ook noodzakelijke actie in de weg staan.

VERKEER

In 2022 zijn in de EU 10.000 mensen overleden op plattelandswegen - en dus niet op autosnelwegen. Ze maken hiermee ongeveer de helft uit van alle verkeersdoden. Dat blijkt uit een rapport van de European Transport Safety Council (ETSC).

WATER

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.

OCEANEN

De bescherming van nationale parken op zee levert grote economische voordelen op, ook voor de visserij. Dat blijkt uit een onderzoek naar meer dan vijftig dergelijke reservaten in dertig landen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo