Nieuwsagentschap

Helft EU-landen wil meer klimaatambitie

KLIMAATBELEID
Alle nieuws

Meer nieuws

EU

Milieuorganisaties vrezen dat de aandacht voor de klimaatcrisis in Europa helemaal is weggeëbd. Een gelekte nota van de Europese Raad toont vooral de militaire ambities aan. “Maar je kunt een bosbrand of overstroming niet neerschieten en bombarderen.”

INVASIEVE SOORTEN

Britse onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld dat Aziatische hoornaars lokt en identificeert dankzij artificiële intelligentie.  kan het alarm slaan als het exemplaren herkent.

WETENSCHAP

Onontplofte bommen en andere munitie die tijdens de Wereldoorlogen onder de grond terecht is gekomen, worden door hun chemische samenstelling steeds minder stabiel. De kans dat ze bij aanraking exploderen, wordt daardoor groter, blijkt uit experimenten.

LANDBOUW

Meer dan 80 procent van de Europese landbouwsteun gaat naar dierlijke producten, ondanks hun veel grotere klimaatimpact, blijkt uit onderzoek in Nature. Vooral de productie van diervoeder speelt een grote rol.

BANKEN

Belfius is de enige bank die erop is achteruitgegaan wat ethisch investeren betreft. Alle andere banken gaan er licht op vooruit in de nieuwe "Bankwijzer", maar kleine spelers doen het beduidend beter dan grootbanken. 

RIVIEREN

Vorig jaar verwijderden Europese landen bijna vijfhonderd barrières uit rivieren. “Een record”, stelt het vandaag verschenen rapport van Dam Removal Europe.

INSECTEN

Op hete zomerdagen schieten de ozonconcentraties de lucht in. En dat blijkt minder goed nieuws voor de seksferomonen van insecten, de geurtjes die ze uitstoten om elkaar te vinden om te paren. Onderzoek bij fruitvliegen toont aan dat mannelijke vliegjes vrouwtjes niet meer goed kunnen onderscheiden van de eigen seksegenoten of zelfs van de eigen soort.

PFAS

Wie vaak vis en zeevruchten eet heeft een hoger risico op blootstelling aan per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo