Nieuwsagentschap

Grote baas Krugerpark moet mee achter stropers aan

STROPERIJ
Alle nieuws

Meer nieuws

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

GEZONDHEID

Zuidelijk Afrika kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim tien jaar, maar de landen geraken nauwelijks aan choleravaccins. Vaccinoloog Edina Amponsah-Dacosta legt uit waarom het wereldwijde aanbod zo beperkt is.

 

WETENSCHAP

Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.

PFAS

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU, waardoor consumenten ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld worden aan PFAS. Dat blijkt uit onderzoek van groenten en fruit. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.

MILIEU

Als de hele wereld zou consumeren zoals de Belgen, zouden de natuurlijke hulpbronnen nu zaterdag 23 maart al opgebruikt zijn. “Ons systeem loopt tegen de grenzen van de planeet aan”, zegt het WWF.

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

BOSSEN

Jonge boompjes overleven beter in ongerepte bossen dan op plaatsen waar al houtkap heeft plaatsgevonden – zelfs als die al hersteld zijn. Dat toont onderzoek op Borneo aan.

CYPRUS

Na jaren van verbetering is de illegale vangst van trekvogels op Cyprus door de georganiseerde misdaad opnieuw sterk toegenomen. Voorbije herfst zijn 435.000 trekvogels gedood - 90.000 meer dan het jaar ervoor, en dat heeft gevolgen voor heel Europa.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo